BLOG (22 juni 2015)
Veranderen gaat met kleine stappen
Over het hoog leggen van de lat en over
nu al doen waar je naar streeft.
BLOG (28 mei 2015)
Motiveren personeel vaak ondergeschoven kindje
Over het belang van waardering.
Aanmelden voor de blog-service
Naam:
E-Mail:

"De kunst is om tijd over te houden voor dat wat je echt belangrijk vindt."

Cultuurverandering: what's in it for me? (4 mei 2015)

Onlangs werd ik via LinkedIn getipt op een interessant artikel in Binnenlands Bestuur. Het ging over drie visionairs, wiens verwachtingen van tien jaar geleden waren uitgekomen als het ging om proces/ICT-mogelijkheden voor overheden. De cultuuromslag die daarbij verwacht werd, bleef echter uit. Veranderen is moeilijk. Zo blijkt wel weer.

In mijn werk als verandermanager, communicatieadviseur en organisatiecoach zie ik vaak de worsteling die bedrijven en (semi)overheden doormaken. Enerzijds moeten besluiten (veranderingen) worden doorgevoerd, anderzijds heb je te maken met de ontvangende partij die met die verandering moet gaan werken. Alleen maar roepen dat de verandering eraan komt, heeft geen zin. Je moet in gesprek over de weerstand die het oplevert. Je wil gaan begrijpen waarom men weerstand heeft. Alleen dan kun je in gesprek met elkaar over mogelijke oplossingen. Want alleen dan hoor je elkaar.

What's in it for me?
Want de 'What's in it for' het bedrijf of de overheidsinstantie, mag neem ik aan duidelijk zijn. Maar de gebruiker, de man of vrouw op de werkvloer zal moeten inzien wat 'erin zit' voor hem of haar. De intrinsieke motivatie moet worden opgespoord. En dat betekent luisteren. Luisteren naar de ander. Wat heeft hij/zij te vertellen? Waar zit de weerstand? Alleen dan kun je mensen meekrijgen.

En om dan nog even op het artikel terug te komen: een van de visionairs in het artikel noemt dat 80% van het werk van een ambtenaar uit herhalende activiteiten bestaat. Activiteiten die geautomatiseerd (en dus door robots) gedaan zouden kunnen worden. Wat ik me dan afvraag, zou er ooit iemand de ambtenaren hebben gevraagd: what's in it for you als die robot straks jouw werk overneemt? Dat gaat over angst. Wil je mensen meekrijgen, dan zul je bereid moeten zijn naar de angsten van mensen te luisteren. En je zult bereid moeten zijn mensen te begeleiden in het wegnemen of overwinnen van die angst. Dat is een soms niet te onderschatten proces. Geen onmogelijk proces in mijn ogen; wel een proces dat aandacht vraagt.

Het artikel waar ik aan refereer (De ambtenaar van de toekomst is een robot) is te vinden via:
http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/de-ambtenaar-van-de-toekomst-is-een-robot.9472146.lynkx

Ook interessant in dit kader is mijn eerder geschreven blog, over de angst van mensen voor verandering: Weerstand voor verandering

Wil je met dit thema aan de slag?

Wil je een keer sparren over dit onderwerp? Maak dan nu een afspraak voor een coachgesprek.

Delen met anderen?


Reacties

Carry (4 mei 2015 - 21:39)
Zo waar wat je schrijft ! Mooi geschreven

Wil je reageren op deze blog? Laat hier je reactie achter.

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Beveiligingscode:

(Vul de volgende code in: 2114)
Hou mij op de hoogte van andere reacties op dit bericht.
 

 

Tel 06 55704258
info@martiniquewalraven.nl
Info aanvragen
Volg mij op
Martinique Walraven | Coaching - Communicatie | | Black Alicante 49 | 6851 VJ Huissen | Tel 06 55704258