BLOG (22 juni 2015)
Veranderen gaat met kleine stappen
Over het hoog leggen van de lat en over
nu al doen waar je naar streeft.
BLOG (28 mei 2015)
Motiveren personeel vaak ondergeschoven kindje
Over het belang van waardering.
Aanmelden voor de blog-service
Naam:
E-Mail:

"De kunst is om tijd over te houden voor dat wat je echt belangrijk vindt."

Impact non verbaal

Van de week had ik een gesprek met een klant. We zaten in een kamer met een glazen wand en konden twee mensen aan de andere kant van de wand met elkaar zien praten. Het was een interessant gesprek; we konden de woorden niet horen, maar de non verbale communicatie sprak boekdelen. De twee waren het overduidelijk niet met elkaar eens.

Tien procent
Non verbale communicatie vormt een groot onderdeel van onze communicatie. Het overgrote gedeelte is non verbaal. Sommige onderzoekers stellen zelfs dat woorden slechts 10% van de boodschap bepalen. Let je zelf weleens op je non verbale communicatie in een gesprek? Als het mogelijk zou zijn jezelf even in een helicopter boven het gesprek te laten 'vliegen' dan zou het interessant zijn te kijken wat er zichtbaar is in de non verbale communicatie, dus zonder dat je de woorden hoort. Los van de woorden, wat zie je bij de ander? In zijn houding, in zijn gezichtsuitdrukking? Als je er vanuit gaat dat het overgrote deel van de communicatie non verbaal is, dan is het toch bijzonder dat we zoveel aandacht besteden aan de woorden, ofwel de inhoud.

Proberen
Nu eens proberen. Let bij het eerstvolgende gesprek dat je hebt (of dat nu een klantgesprek is of een praatje op de gang) eens op je eigen non verbale communicatie. Hoe sta je, wat druk je uit? En wat betekent dat voor het gesprek? Breng nu eens een kleine verandering aan in jouw non verbale communicatie, bijvoorbeeld door van een gesloten houding een open houding te maken, van een gefronsd voorhoofd en vrolijk gezicht. Wat betekent dat voor het gesprek? Als je weet dat je met je eigen non verbale communicatie al zoveel richting aan een gesprek kunt geven, dan ligt er een wereld open. Experimenteer maar eens... Ben benieuwd wat het je voor inzichten oplevert.

Wil je met dit thema aan de slag?

Wil je een keer sparren over dit onderwerp? Maak dan nu een afspraak voor een coachgesprek.

Delen met anderen?


Wil je reageren op deze blog? Laat hier je reactie achter.

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Beveiligingscode:

(Vul de volgende code in: 1807)
Hou mij op de hoogte van andere reacties op dit bericht.
 

 

Tel 06 55704258
info@martiniquewalraven.nl
Info aanvragen
Volg mij op
Martinique Walraven | Coaching - Communicatie | | Black Alicante 49 | 6851 VJ Huissen | Tel 06 55704258