BLOG (22 juni 2015)
Veranderen gaat met kleine stappen
Over het hoog leggen van de lat en over
nu al doen waar je naar streeft.
BLOG (28 mei 2015)
Motiveren personeel vaak ondergeschoven kindje
Over het belang van waardering.
Aanmelden voor de blog-service
Naam:
E-Mail:

"De kunst is om tijd over te houden voor dat wat je echt belangrijk vindt."

Jouw plaats in het gezin

Familieopstellingen, het is een bijzonder fenomeen. Het gaat over de plaats die je in je gezin innam/inneemt. Ben je de oudste, de middelste, de jongste (of heb je een andere plek in het gezin)? En neem je ook die plaats? Of ben je de jongste, maar neem je altijd de plek van de oudste? Of andersom bijvoorbeeld.

Geven en nemen
Het gaat ook over geven en nemen. Wie neemt er in het gezin en wie geeft er? Zijn het de ouders die geven, zoals het hoort? Of zijn het juist de ouders die nemen, omdat ze het zelf zo moeilijk hebben en de kinderen besloten hebben om steun te bieden voor vader en moeder. Want dat doe je als kind. Kinderen hebben een grote loyaliteit als het gaat om hun ouders.

Iedereen heeft een plek
En het gaat over binding. Ieder lid van de familie hoort erbij en heeft recht op een plek. Worden mensen buitengesloten? Hoe zit het met overledenen? Denk ook aan doodgeboren kinderen of miskramen. Ook die hebben een plek in het gezin, of dat nu toegelaten wordt of niet.

Verschil
Je rol in het gezin vertelt veel over wie je bent. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld de oudste. Als oudste heb je de zorg voor je jongere broers en zussen (zo voelt dat). Dat was ook mijn rol. Zo was ik lang een tweede moeder voor mijn zus. Totdat ze ouder werd en daartegen in opstand kwam. Nu zijn we gelijken, zussen. De verhouding klopt. Ook bij mijn broer neig ik nog weleens de oudere zus te zijn (en het beter te weten). Dat doe je als oudste. Ik heb nu twee jongens, in mijn eigen gezin. Ik zie letterlijk voor me wat het verschil is als je de oudste bent of de jongste. De oudste moet al wat verstandiger zijn, zo nu en dan helpen en een voorbeeld zijn. En de jongste? Die kijkt alleen maar naar de oudste, doet precies wat hij doet en rent daar vrolijk en ongeremd achteraan. Een heel verschil. In ervaring, in verantwoordelijkheidsgevoel, in alles.

Welke plek heb jij?
Hoe is dat bij jou? Welke positie heb jij in je gezin van herkomst? En neem je die plek ook of sta je vaak op een andere plek? Wat betekent dat voor de verhouding tussen jouw en je familieleden? Ik hoor het graag van je.

Wil je met dit thema aan de slag?

Wil je een keer sparren over dit onderwerp? Maak dan nu een afspraak voor een coachgesprek.

Delen met anderen?


Wil je reageren op deze blog? Laat hier je reactie achter.

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Beveiligingscode:

(Vul de volgende code in: 3307)
Hou mij op de hoogte van andere reacties op dit bericht.
 

 

Tel 06 55704258
info@martiniquewalraven.nl
Info aanvragen
Volg mij op
Martinique Walraven | Coaching - Communicatie | | Black Alicante 49 | 6851 VJ Huissen | Tel 06 55704258