BLOG (22 juni 2015)
Veranderen gaat met kleine stappen
Over het hoog leggen van de lat en over
nu al doen waar je naar streeft.
BLOG (28 mei 2015)
Motiveren personeel vaak ondergeschoven kindje
Over het belang van waardering.
Aanmelden voor de blog-service
Naam:
E-Mail:

"De kunst is om tijd over te houden voor dat wat je echt belangrijk vindt."

Loslaten begint met accepteren (3 maart 2015)

Ken je het? Je voelt je bijvoorbeeld verdrietig, of onzeker. Of onrustig, gejaagd. Voor mij zijn het gevoelens/ emoties waar ik behoorlijk van slag van kan raken. Ik wil ze namelijk niet. En wat ik dan doe? Ze met alle macht proberen te verdringen. En geloof me, ik heb daar veel creatieve ideeën voor.

Zo is werk een hele mooie: je storten in werk ("immers, ik moet nog zoveel doen" ). Eten is voor mij ook een herkenbare. Als je eet en geniet van het lekkers dat je eet, dan is je aandacht even afgeleid van het verdriet dat je bijvoorbeeld voelt. Maar wat dacht je van jezelf aan de gang houden met het huishouden dat gedaan moet worden? Nog even een wasje, nog even stofzuigen? Alles om maar niet te hoeven gaan zitten met dat vervelende gevoel dat er boven je hoofd hangt.

Kijken naar je gevoel
Maar hoe vervelend is dat gevoel eigenlijk? Want hoe voelt het eigenlijk? Waar voel ik het in mijn lichaam? En wat voel ik dan? Als je durft te gaan kijken naar wat een gevoel werkelijk met je doet, durf je een stap te maken in het loslaten van dat gevoel. Want loslaten begint namelijk met accepteren dat het gevoel er is. Er niet voor weglopen. Erbij blijven. Ik doe dat zelf tegenwoordig veel met een mindfullness oefening. Het is niets meer of minder dan je bewust zijn van je gedachten (wat zeg ik eigenlijk allemaal, welke gedachten gaan er allemaal in mijn hoofd om), wat voel ik daarbij (welke lichamelijke gewaarwordingen ervaar ik in mijn lijf) en aandacht hebben voor je ademhaling (hoe gaat mijn ademhaling eigenlijk, zit deze hoog of laag, gaat deze snel of langzaam)?

Kijken naar je gevoel betekent niet dat het gevoel meteen weg is. Dat is in het begin lastig. Maar naarmate je vaker durft te kijken, zul je zien dat je ook vaker afstand kunt nemen van je gedachten en sneller gevoelens/emoties durft toe te laten. Waardoor je ze daarna ook makkelijker los kunt laten. Oefening baart kunt zeggen ze. Waag het er eens op. Nee heb je, ja kunt je misschien maar zo eens krijgen.

Wil je met dit thema aan de slag?

Wil je een keer sparren over dit onderwerp? Maak dan nu een afspraak voor een coachgesprek.

Delen met anderen?


Wil je reageren op deze blog? Laat hier je reactie achter.

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Beveiligingscode:

(Vul de volgende code in: 2772)
Hou mij op de hoogte van andere reacties op dit bericht.
 

 

Tel 06 55704258
info@martiniquewalraven.nl
Info aanvragen
Volg mij op
Martinique Walraven | Coaching - Communicatie | | Black Alicante 49 | 6851 VJ Huissen | Tel 06 55704258