Home » Mijn visie » Gezonde leefstijl

Zelfbeeld I Emoties I Gedachten I Ontspanning I Voeding I Beweging

Gezonde leefstijl

Als coach gezonde leefstijl en emotie-eten en gewichtsconsulente, begeleid ik mensen naar een gezonder leven. Er is daarin een aantal aspecten belangrijk: voeding en beweging, maar ook ontspanning, rust en slaap. Maar specifiek voor mijn aanpak daarnaast is de aandacht die ik heb voor emotie-eten, omdat ik zie dat emotie-eten bij mensen met overgewicht heel vaak een rol speelt. Dat betekent dat zelfbeeld, emoties en gedachten veel aandacht krijgen in mijn begeleiding.

Voeding of vulling

Voeding is wellicht de meest bekende pijler binnen een gezonde leefstijl. Door je lichaam te gaan voeden (gezonde keuzes) in plaats van vullen (ongezonde keuzes), zorg je ervoor dat je je lichaam voorziet van de brandstof die het nodig heeft.

Gezonde voeding zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, geeft energie en draagt bovendien bij aan het voorkomen van ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Ik werk voor het onderdeel voeding met de uitgangspunten van het Voedingscentrum. Uiteraard kijken we daarbij naar wat voor jouw lichaam nodig is en werkt. 

Beweging 

De tweede pijler beweging, is niet alleen gezond voor je lichaam, het draagt bovendien bij aan je welbevinden. En als je gewicht wilt verliezen, is bewegen ook nog eens een slimme keuze. Hoeveel beweeg jij? Wat zou jij aan beweging willen doen? En als je jouw ideale gewicht zou hebben, wat zou je dan aan beweging doen? Is dat anders dan nu? Welke kleine stappen kun je nu al nemen? 

Ontspanning en rust

We leven in een drukke maatschappij. Het is soms makkelijker om mee te gaan met de hectiek van de dag, dan even een moment van ontspanning te pakken. Hoe zit dat bij jou? Hoe ontspan jij of heb jij veel stress? En hoe ga je met stress om? 

En slaap je goed en voldoende? Aandacht voor ontspanning, rust en slaap is een belangrijk thema in mijn begeleiding. 

Emoties en zelfbeeld

We eten omdat ons lichaam voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen functioneren; om te denken, te bewegen. Maar hoe zit dat als je eten inzet voor andere functies? Dus bijvoorbeeld om emoties als verdriet te dempen of om spanning weg te eten, voor rust of om jezelf te belonen? Dan spreken we over emotie-eten.

Bij veel mensen met overgewicht speelt emotie-eten een belangrijke rol. Hoe zit dat bij jou? Ben jij een emotie-eter? Hoe ga jij met emoties om? En hoe positief ben je over jezelf, ofwel hoe staat het met jouw zelfbeeld? Kun jij lief zijn voor jezelf of ben je vaak kritisch? Een positief beeld over jezelf staat binnen mijn werkwijze, aan de basis van een gezonde leefstijl.

Ook alcohol, roken en het gebruik van medicatie zijn aandachtspunten binnen een gezonde leefstijl. Ik neem dit mee in de begeleiding. Ik ben hier echter niet in gespecialiseerd. Zoek je specifieke begeleiding voor het stoppen met roken of alcohol, of heb je adviezen nodig rondom het gebruik van de medicatie die je hebt, raadpleeg dan je huisarts of een specialist. 


Wil je meer weten over mijn begeleiding naar een gezonde leefstijl? Neem dan contact op.